Ce reprezinta Operation Villages Roumains (Operatiunea Satele Romanesti)?

O cooperare internationala care grupeaza sectiuni nationale si/sau regionale : OVR Belgia francofona si germanofona , OVR Franta ,OVR Elvetia , OVR Tarile de Jos , OVR Belgia flamanda , OVR Marea Britanie si , bineinteles , OVR Romania .

In jur de opt sute de comune si comitete locale din toata Europa (1) care au format o retea unica de idei si de competente .

Creatie cu scop umanitar si , deci, organizatia miilor de convoaie sau misiuni cu destinatia Romania.

Da intaietate principiilor parteneriatului intercomunal/intercetatenesc si ale dezvoltarii rurale integrate si , deci , realizarea miilor de proiecte de cooperare in domenii variate ca: educatia , cultura , sanatatea , agricultura , socialul , democratia locala, etc. (2)

Crearea unei Fundatii Rurale din Romania , structura de sprijinire ce vizeaza promovarea si sustinerea proiectelor de dezvoltare durabila in Romania .

Crearea unei retele turistice de cazare la locuitori ( Retea Turistica ) ce acopera doisprezece judete romanesti si reunind cincizeci de comune partenere din Belgia , Franta si Romania.

Organizarea unui Festival International al Viorii si al Muzicii Satului , festivalul "Maramuzical", pe Valea Izei si a Marei (Maramures). Trei editii pina acum.

Promovarea si apararea conceptelor ca : datoria interventiei nonguvernamentale ( pastrarea dreptului la memoria oamenilor si a lucrurilor ) , solidaritatea intre cetateni ( apararea dreptului cetatenilor de a decide in mod liber asupra mediului lor social, politic, economic , etic si ecologic), activarea societatii civile, cetatenia responsabila.

O anumita prefigurare a ceea ce ar putea (trebui) fi o Europa a cetateanului (altfel zis, oamenii, nu banii ) , fondata pe cooperarea voluntara si nu pe competitie .

(1) Spre aducere aminte , la cea mai mare mobilizare occidentala in favoarea satelor romanesti (ianuarie-martie 1990), reteaua numara pina la 4500 de comune sau comitete.

(2) In 1992 , ambasadorul Frantei la Bucuresti estima ca, intr-o ancheta de sprijin, cooperarea descentralizata constituita de aceste mii de schimburi intercomunale a reprezentat in jur de zece ori mai mult decit cifra cooperarilor bilaterale de la Stat la Stat .Aceste cifre au fost confirmate in martie 1993 prin ancheta realizata de ziarul Le Monde.

Despre Fundatia OVR

Opération Villages Roumains International
1b, Boulevard Général Michel, B-6000 Charleroi

Tel/fax:
00 40 262 330 228
Mobil:
00 40 728 316 425
00 40 742 749 608
E-mail:
ioanborlean@vaduizei.ro
ioanborlean@yahoo.com