Mestesuguri populare

Tesaturile

Ca si in intreaga Romanie, si in Maramures tesutul are o larga dezvoltare de o deosebita importanta in cadrul economic al gospodariei. Exista sate specializate in tesutul covoarelor sau al cergilor. CERGILE sunt tesaturi groase de lana, in special pentru acoperirea patului, dar si un element de decor in interiorul casei, unde se remarca rafinamentul compozitiei care creeaza un fond valoros dezvoltarii decorative.

Tolurile

Intre realizarile artistice textile ale Maramuresului, tolurile ocupa locul cel mai important. Calitatea tesaturii, valorile cromatice si intreaga compozitie ornamentala il plaseaza in randul celor mai de seama creatii artistice din tara noastra. Ca in toate manifestarile artei noastre populare se vadeste si la covoare o mare varietate in ornamentica si cromatica pastrand elementele unui stil artistic unitar. In domeniul acesta de creatie amintim si fetele de masa, cearsafurile, stergarele de ruda si desagii.

Ceramica

Traditia ceramicii este nu numai veche ci si continua din vremea dacilor si pana in zilele noastre. Din punct de vedere al tehnicilor si sistemelor de ornamentare cat si al formelor gasim aici aproape toate tipurile de ceramica. Exista astazi ceramica rosie nesmaltuita (Sacel) cu unele elemente de ornamentatie arhaica pastrate inca de la ceramica neagra, ceramica smaltuita ornamentata cu cornul (Vama), ceramica ornamentata cu cornul si pensula (Vama si Lapus), ceramica zgrafitata (Vama si Valea Izei), ceramica decorata cu pensula (Baia Sprie si Baia Mare).

Ceramica de Sacel. Situata in estul zonei Maramures, este centrul cel mai vechi specializat in mestesugul confectionarii ceramicii rosii nesmaltuita cu un decor simplu executat cu o pensula, cu un colorant natural negru. Aici s-au confectionat mai multe categorii de vase dintre care amintim: oale, ulcioare, cani, blide, strachini, acestea avand o forma foarte veche, tipic dacica.

Ceramica de Valea Izei. Nu se poate preciza centrul si nici apartenenta etnica. A aparut la inceputul sec. al XIX-lea si face legatura intre Tara Oasului si nordul Bucovinei, gasindu-se pe Valea Izei in Maramures in mari cantitati la inceputul secolului XX. Utilizarea desenului zgrafitat, al fondului alb si a culorilor verde smarald, galben crom si lamaie, a negrului, apropie aceasta ceramica foarte mult de tipul de ceramica bizantina venita prin Moldova dar si al ceramicii slovace venita din vest prin rutenii localizati in Maramures. Ceramica de Cuty (Ucraina) si "Valea Izei" au multe asemanari, ceea ce denota ca apartin unui acelasi tip de ceramica dezvoltat in regiunile din nordul tarii noastre.

Creatii artistice s-au facut si in alte materiale: piatra, metal, os, corn, precum si impletituri din nuiele executate si azi in Maramures, dar in cantitati mai mici.

Pictura pe lemn

Iconografia maramuresana are o indelungata si bogata traditie, fiind apreciate in mod deosebit icoanele pe lemn. Desi incadrate unor canoane existente in iconografia romaneasca, in speta bizantina vadesc totusi un stil deosebit, o tratare mai umana, mai realista a personajelor.

Pictura pe sticla

Este cunoscut ca la Nicula - Cluj si in Maramures s-au executat primele icoane pe sticla la mijlocul secolului XVIII. Aceasta tehnica este dezvoltata in stransa legatura cu aparitia atelierelor de turnare a sticlei. Creatorii acestor icoane pe sticla sunt tarani romani care cu un bagaj minim de cunostinte au reusit sa dea viata unor opere de o valoare artistica deosebita, prezenta si astazi in toate marile muzee ale tarii si colectii particulare in Romania si in strainatate.

Intoarce la: Despre Maramures si Vadu Izei