Cadrul geografic al Maramuresului istoric

Asezat la hotarul de nord al Romaniei in apropierea paralelei 47°55' latitudine nordica si a meridianului 23°55'longitudine estica, deci foarte aproape de centrul geometric al Europei, Maramuresul este inchis de lantul muntilor vulcanici Oas - Gutai - Tibles la sud, de lantul muntilor cristalini ai Rodnei spre est, de muntii Maramuresului la nord-est iar la nord, pe o suprafata intinsa, de raul Tisa care margineste judetul si Romania.

Maramuresul este imprejmuit de dealuri, terase si lunci, defilee geografice de-a lungul raurilor Iza, Mara, Cosau si Viseu, toate afluenti ai Tisei, care a constituit axa vertebrala a Maramuresului secole de-a randul.

Peisajul zonei este caracterizat de dealuri cu altitudinea de 500-600 m inaltime cu paduri de stejar, fag, brad, cu livezi de meri, peri, pruni si ciresi, cu o foarte bogata fauna: lupul, ursul, vulpea, mistretul, caprioara.

Muntii care ne inconjoara ating altitudinea de 1000-2305 m, Vf. Pietrosul din muntii Rodnei, aici aflandu-se rezervatia naturala "Pietrosul Rodnei" infiintata in anul 1935. Multitudinea apelor minerale, pentru baut si pentru bai medicinale sunt un argument in plus a bogatiei acestor locuri. In acest cadru natural se insira, precum margelele, salba de localitati aflate in Maramuresul istoric.

Raurile mai sus mentionate contin o mare varietate de pesti: clean, mreana, scobar, stiuca, biban si pastrav.

Zavoaiele si luncile raurilor adapostesc pasari ce incanta auzul si vazul: cucul, ciocarlia, mierla, pupaza, cotofana, barza, randunica, vrabia.

In acest cadru natural se insira, precum margelele, salba de localitati aflate in "Tara Maramuresul".

Intoarce la: Despre Maramures si Vadu Izei