In vizita la artizani

Borlean Ioan, Pictor de icoane pe sticla

Nascut la 15 Martie 1958 la Vadu Izei, in mare parte autodidact, poet, dobas, tuicar, bun dansator, agricultor, o fiinta sensibila, curioasa si polivalenta, care s-a dedicat intru totul artei sale prin care a conservat toata spiritualitatea si modestia luminoasa din batranul Maramures. El pastreaza in picturile sale traditiile satului sau natal.

 

A avut numeroase expozitii in Belgia, Anglia, Romania. De asemenea, icoanele lui se gasesc in colectii particulare din Romania, Germania , Anglia , Belgia, SUA, Danemarca, Franta, Italia, Japonia. Ioan Borlean este de asemenea un membru activ al Asociatiei "Tara Maramuresului", o asociatie care promoveaza dezvoltarea Maramuresului, tara jocului, a generozitatii si a dinamicii, care si-a conservat patrimoniul traditional cultural exceptional. Aici, traditia este considerata ca o resursa pentru viitor si nu o relicva; aceasta tara se dezvolta fara a-si pierde sufletul...(Catalogul Expozitiei Franta 1998-Bernard Houliat)


Gheorghe Popovici, sculptor

 

Cioplitul in lemn a reprezentat pentru Gheorghe o pasiune inca de mic copil, insa numai cu puțin timp în urma s-a hotarat să-l faca cunoscut celor interesati de arta lemnului. S-a nascut la 12 martie 1957 la Vadu Izei. Dupa pensionare, amenajeaza atelierul de sculptura si realizeaza lucrari cerute de piata locala si de turistii ce viziteaza Vadu Izei si atelierul sau. Lucrările sale numeroase abunda prin obiecte tradiționale maramureșene (lazi de zestre, masti, porti in miniatura) precum si viziuni proprii.

 

Atunci cand nu impleteste se ocupa de agricultura si pomicultura in propria gradina de pe Strada Mocirii. Capabil sa realizeze lucruri foarte complexe si frumoase, el asteapta vizitatorul cu placere pentru a arata sculpturii.